Дали да си наемем жилище или да теглим кредит и да си купим

...
Дали да си наемем жилище или да теглим кредит и да си купим
Коментари Харесай

Наем или покупка на жилище, кое е по-изгодно, говорят експертите

Дали да си наемем жилище или да теглим кредит и да си купим лично? Това е въпросът, по който през годините сме чували най-вече диспути, разногласия и кавги. Виждали сме развалени другарства, разграничени семейства… Защото се оказа, че по тази тематика има повече разбирачи, даже от тези, които споделят, че са гурута във футбола и политиката.

Георги Пейчев и Теодора Стоева са брокери с дълготраен опит у нас и част от " остриета “ на " Имотека “. Те са сътрудници и другари, само че и на радикално друго мнение дали е по-добре да се живее чартърен или да си купиш лично жилище…

Теодора е почитател на покупката, а Георги не може да се лиши от свободата да си сменя жилището, когато изиска и избира наемите.

По думи на Георги доста постоянно хората избират къде да живеят съгласно работното си място. Лошото е, че светът ни през днешния ден е толкоз динамичен, че то се трансформира постоянно.

" Това постанова да промениш квартала си, града си, а за какво не и страната “, споделя той и добавя, че близостта на учебното заведение на децата също е от значимо значение.

Също по този начин младежите, които идват от други градове първо избират да живеят на квартира, с цел да опознаят града и региона и чак тогава вземат решение да си купят жилище на обещано място, когато имат финансова непоклатимост.

 

Теодора пък е на друго мнение. Според нея заплащането на наем е загуба, тъй като тези пари могат да отиват погашение на вноска на заем.

" Един апартамент в София е с една спалня, без значение в кой регион, е със междинната цена е 150 000 хиляди евро. В някои региони това ще е цената на жилище, което в този момент се построява или има потребност от ремонт. Банките финансират 80% от покупната цена, което значи, че към 120 хиляди евро ще ни бъде ипотечният заем. При интервал на заема от 25 години и рента, която сега на пазара е 2,6 %, това значи към 1000-1100 лева месечна вноска. Наемната цена на същия апартамент е 400-450 евро, което на процедура е равностойно “, споделя Теодора.

Георги прибавя, че и за покупка и за наем главен проблем в София е намирането на паркомясто.

" Това го споделям от персонален опит, аз съм водач и карам кола. Понякога се прибирам в 19-20 часа и извозвам час в търсене на паркомясто “, споделя той и добавя, че при новото строителство към този момент има процедура чартърен да се предлага и паркомясто.

Според него проблем в наемите остава, че към момента на пазара има жилища, които са добре направени, само че са с обзавеждане от преди 15 години на цените на добре направени, обзаведени съвременно жилища.

Теодора пък акцентира преимуществото, че при хората, закупили жилище за инвестиция, доста постоянно наемателите заплащат заема им.

Под внимание при взимането на решение наем или заем, би трябвало да вземем поради и дали ще харесаме съседите и дали ще можем да стигаме до общ консенсус по въпросите за етажната благосъстоятелност.

Остава казусът с хазяите… Теодора напомня, че огромна част от хората, които отдават жилища чартърен имат изключително отношение към парцелите си, тъй като доста постоянно те са места, на които са прекарали детството си или са ги получили по завещание.

" Брат и сестра, придобили парцел по завещание, не могат да живеят дружно и избират да го дават чартърен. Тук идва един доста тъничък миг – човешкият фактор и сантименталността към жилището. Много постоянно наемодателите възприемат наематели като посетители в техния дом, които са длъжни да им заплащат, което е доста неприятно чувство за наемателя “, прибавя тя.

По нейни думи доста от наемодателите имат проблем с домашните любимци, само че и с дребните деца и от време на време даже изискват 3 депозита.

" Понякога не можеш да правиш и обикновени усъвършенствания без да питаш притежателя “, прибавя тя.

Георги от своя страна не е склонен с Теди и споделя, че когато си чартърен едва ли ще искаш да правиш грандиозни поправки и да влагаш маса пари, написа businessnovinite.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР